Jóga és Meditáció

Nem hiszek a szabad akaratban. Vagy legalább is nem abban a formában, ahogy manapság gondolkodunk róla.

Szabad akarat. Cselekszel vagy reagálsz?

Nem hiszek a szabad akaratban. Ha lenne szabad akarat, akkor akármelyik rossz beidegződést egyik pillanatról a másikra el tudnánk hagyni és helyette egy sokkal megfelelőbbet felvenni. Nagyon büszkék vagyunk a szabadságunkra, de abban a pillanatban, hogy "helyzetbe kerülünk" a legkisebb ellenállás felé mozdulunk. A legerősebben beidegződött reakció pedig újra és újra gerjeszti a már jól ismert köröket. Hacsak... 

Tovább olvasok...
sadness-513527_1920

Hogy tanultam meg technóra meditálni?

Először is leginkább úgy, hogy nem volt más választásom, ha folytatni akartam a gyakorlást. A 35. napig rengeteget szenvedtem, emiatt kétszer vagy háromszor is elolvastam Ácsán Szumhédó : Csittavivéka – A Csöndes Tudat tanításai című könyvet. Buddha négy nemes igazságát magyarázza el igen szórakoztató és együttérző formában, amire nagy szükségem volt ebben az időszakban. A könyvet  itt lehet letölteni. 

Tovább olvasok...
positive-455582_1920

Ítéletmentesen

Az egész világom megváltozott, amikor legelőször hallottam ezt a mondást : nincs hiba, csak tapasztalat. Korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy így is hozzá lehet állni dolgokhoz. Az is eszembe jutott, hogy milyen csodálatos lenne, ha ez lenne az alap.

Tovább olvasok...
vipassana

Vipassana – 10 nap 100 óra meditáció

Ez volt életem első elvonulása és már nagyon vártam. Óriási egóval indultam neki. Komolyan azt gondoltam, hogy úgy is kirázom a kisujjamból. Ha tudok 56 napon keresztül gyalogolni és nem feladni, akkor 10 nap ülés... Meg se fordult a fejemben, hogy lehetnek olyan pontok, hogy komolyan el akarok onnan majd menekülni. Na de. Ez nagyon közepe

Tovább olvasok...
buddha-2389175_1920

Ego vs Lélek

Ha az ember nem ismeri el önmagát, akkor ki fogja? Vissza-visszatérő élményem, hogy kérdezek valamit és nem kapok rá reakciót. Ez mindig elbizonytalanított. Annyira, hogy végül a létezésemet is megkérdőjeleztem. Valóban kérdeztem? Valóban adtam ki hangot? Valóban itt állok?  Van-e létjogosultsága annak, hogy létezem? 

Tovább olvasok...
sleeping-690429_1920

A karma karmában

Mindannyian vágyunk arra, hogy rendezett, harmonikus életet éljünk.  A vágyból pedig mindig születik valamilyen cselekvés. A cselekvésnek előbb utóbb eredménye is lesz. Majd újabb vágy, újabb cselekvést szül újabb eredménnyel. Vágy, cselekvés, eredmény örökös körforgása tologatja ide-oda az életünket.

Tovább olvasok...