Hogyan kezeld a haragod, hogy abból épülj, és ne leépülj?

Olvasási idő : 5 perc

Jógán a feszültségek kapcsán felmerült egy viccesnek szánt, azonban szomorúan nagy igazság tartalommal bíró gondolat: azért jó hazamenni, mert levezethetjük a stresszt. Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, én korábban egyetértettem ezzel. Mi másért megy haza az ember, ha nem azért, hogy kieressze a gőzt és feltöltődjön? Amit azonban nem vettem figyelembe az az, hogy „kiereszteni a gőzt” és feltöltődni, két teljesen más dolog.

INSIDE OUT

Otthon kiereszteni a gőzt, gyakran torkollik abba, hogy a családtagjainkon vezetjük le a feszültségeinket. „Hiszen ő úgy is ismer.” „Tudja, hogy milyen vagyok.” Rosszabb esetben, „llyen vagyok – viselje el.” Megérkezünk és szabadjára engedjük az érzéseinket (mert biztonságban és védettségben érezzük magunkat), de nem vesszük észre, hogy milyen mértékben rombolhatjuk le a másikhoz fűződő viszonyunkat.

Ahogy szép lassan leromboltuk a másikhoz fűződő viszonyunkat, úgy tűnik el a biztonság és védettség érzése is, ami további haragot, magányt és elszigeteltséget szül. A kör pedig bezárul.

Ahhoz, hogy ki tudjunk lépni ebből a negatív spirálból és otthon valóban fel tudjunk töltődni, ahhoz az otthonunkra a feltöltődés helyszíneként kell tekintünk. Éppen ezért a napközben felgyülemlett harag levezetésére keresnünk kell egy valóban hatékony módszert. Amióta átállt a gondolkodásmódom erre a szemléletre, pillanatok alatt sikerül feldolgoznom a dühömet. Kivéve az ellopott laptomommal kapcsolatban. Emiatt még mindig pipa vagyok.

insult-2902607_1920

Mi az a három dolog, amit meg kell vizsgálnunk a harag kezeléséhez?

1, Milyen félelem húzódik meg a harag mögött?
2. Milyen igény nem elégült ki?
3. Hogyan tudom ezt a hiányt magamnak feltölteni?

Hogy ne legyen annyira ködös ez a dolog, hozok egy példát is. Bár annyi szépség hibája van a módszernek, hogy a laptopos dologot valóban nem sikerült még feldolgoznom, de ezen kívűl nem emlékszem már arra, hogy mikor voltam utoljára tartósan mérges valamire. 

Kérlek ne ítéljetek el, mert igen kellemetlen ez a vallomás. Viszont olyan csuda érzések is megjelennek ebben a történetben, mint a féltékenység és irigység. 

 


 

 

Igazán fantasztikus kombináció. Harag, féltékenység, irigység. És éppen ezért imádom ezt a történetet.

 

 


 

Szóval a példa. Régebben iszonyatosan dühös, féltékeny és irígy voltam minden bloggerre.  Hogyan oldódtak fel ezek a három kérdés mentén? Erre tessék:

1. Milyen félelem húzódik meg a harag mögött?

Először is, a féltékenység, irigység csak járulékos kár, ezek maguktól feloldódnak, ahogy végig visszük a három kérdést. Ellenben a félelem. 

Milyen félelem húzódik meg, emögött a harag mögött? Az önkifejezéstől való félelem. Ok, ez meg van, mehetünk tovább.

2. Milyen igény nem elégült ki?

Hát az, önkifejezés igénye. Vagyis ha jobban kifejezném, magam, akkor nem dühítene mások blogos sikerei. Ebből pedig automatikusan következik a harmadik kérdés:

3. Hogyan tudom ezt a hiányt magamnak feltölteni?

Természetes úgy, hogy ha én is belevágok. Bármilyen félelmen csak akkor lehet túllépni, ha csatornát teremtünk hozzá. Más szavakkal, ismertté tenni az ismeretlent.  És miért érdemes arra törekedni, hogy feltöltsük magunkban ezeket a hiányokat? Egyszerűen azért, mert így vállalunk felelősséget és nézünk szembe a saját blokkjainkkal, az utálkozás és a másikra mutagatás helyett.

Névtelen terv

A félelem egy tűpontos iránytű ahhoz, hogy meg tudjuk, hol vannak a fejlesztendő területeink az életben. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget. Mióta írom ezt a blogot, meg túl vagyok a Járatlan Utakon fesztiválon (erről itt olvashatsz), egész másképp látom ezt a dolgot.

Harag, féltékenység, irigység? Már eszembe se jut. Látom, hogy mennyi munka van mögötte és éppen ezért teljes szívből tudok örülni mások sikerének. Nem beszélve arról az óriási haszonról, hogy mivel belülről töltöm fel ezeket a hiányokat, a későbbi hasonló esetek sem zavarnak már. 

Statisztika mániás vagy?

Régebben táblázatot vezettem azokról a dolgokról, amik általában feldühítettek, de sikerült ezzel a módszerrel feloldanom.  Nagyon tanulságos kórkép alakult ki! Ha kíváncsi vagy a sajátodra, kezd el vezetni Te is a táblázatodat. Láss rá a mintáidra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *