Ha tanácsot adhatnál a fiatalabb énednek, meg tudná fogadni azt?

Olvasási idő : 2 perc

Ez a kérdés akkor fogalmazódott meg bennem, amikor egyszer végig hallgattam egy hosteles vendégünk önszapulását. Mennyi mindent rontott már el az életben, mennyi mindent csinálhatott volna másképp és mennyire máshol lenne, ha akkor okosabb lett volna. Ismerős?

Ha a tőlünk telhető legjobb döntést hoztuk/hozzuk meg, akkor mi értelme van még évekkel később is bűntudatosnak lenni miatta? Semmi. 
Ha a tőlünk telhető legjobb döntést hoztuk/hozzuk meg, akkor mi értelme van még évekkel később is bűntudatosnak lenni miatta? Semmi. 

Ezek a dolgok szerintem mindannyiunkban meg vannak, de kívülről hallani egész más volt. Legjobb, legsegítőkészebb szándékaimmal együtt is csak annyit tudtam erre mondani, hogy hát igen, lehetett volna… de nem úgy volt. Abból lehet és kell is dolgozni, ami van. Illetve nem is kell, de akkor is csak azt tudod használni, ami van.

 

Ebből a megfogalmazásból nem feltétlenül süt át a megértés és együttérzés. Sőt. De belegondoltam, hogy a tizennyolc éves önmagam vajon meg tudta volna-e fogadni, a mostani énem tanácsait? Aligha. És amikor feltettem neki is ezt a kérdést, az ő válasza is „nem” volt.

De ha nem tudja megfogadni a saját tanácsát, akkor mi értelme van a bűntudatnak? Tényleg azt várjuk el magunktól, hogy bizonyos tapasztalatok nélkül hozzunk működőbb döntéseket? Most, ma azért tudnánk más (esetleg jobb) döntéseket hozni, mert már végig jártuk azt az utat és már látjuk, hogy milyen következményei lettek. A múltban viszont éppen ezek az ismeretek hiányoztak.

 

Érdekes volt figyelni a változást. Egyetlen kérdés meg tudta akasztani az eddig akadálytalanul haladó Önszapuló IC-t. Vele együtt éltem át, ahogy a bejáratott útvonalról átváltunk egy másik vágányra. Lassan, csikorogva, döcögve, de váltunk.

 

Legyen szó bármilyen helyzetről, ha akkor és ott a tőlünk telhető legjobb döntést hoztuk/hozzuk meg, akkor mi értelme van még évekkel később is bűntudatosnak lenni miatta? Semmi. 

 


 

Gyakorlatilag kiiktattunk, feldolgoztunk egy olyan érzést, ami… mindenki el tudja dönteni magának, hogy milyen hatással van az életére.


 

Félelelm és Kényelem
MindHack: Kérdezz-Felelek másképp

Ha szeretnél hasonló témákról gondolkodni, beszélgetni, új vágányokat felfedezni, találkozzunk a Február 18-án hétfőn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *