Fejlődésorientált gondolkodásmód

Olvasási idő : 6 perc

Miért adja fel valaki már a legelső nehézségnél? A visszajelzéseink építőek vagy degradálóak? Miért félünk hibázni? Hogyan kapcsolhatunk át csakazértismegcsinálom üzemmódba?

Carol Dweck a Stanford Egyetem professzora kutatást végzett arról, hogy milyen gondolkodásbeli jellemzőkkel bírnak azon tanulók, akik képesek kiemelkedő teljesítményre.

Carol Dweck a Stanford Egyetem professzora kutatást végzett arról, hogy milyen gondolkodásbeli jellemzőkkel bírnak azon tanulók, akik képesek kiemelkedő teljesítményre. A gondolkodásmódban pedig az a jó, hogy tudunk rajta változtatni. Ha akarunk.

 

 

6 fő területe van, ami egészen más mintákat követ fixált és fejlődésorientált gondolkodásmód esetén. Amikor elkezdjük fejleszteni ezeket a területeket, automatikusan jobb eredményeket fogunk elérni. A cikk végén megosztok egy munkafüzetet, amiben gyakorlati példákat találhatsz a két gondolkodásmód összehasonlításáról.

Melyik az a 6 fejlesztendő terület a jobb eredmények eléréséhez?

 

  1. Hiedelmek a képességekről és intelligenciáról
  2. Fókuszálás
  3. Erőfeszítéshez való hozzáállás
  4. Kihíváshoz való hozzáállás
  5. Visszajelzés kezelése
  6. Hibázás
Hiedelmek a képességekről és intelligenciáról

Sokan azért nem kezdünk bele valamibe, mert nem érezzük tehetségesnek magunkat. Ezt azok a motiválónak szánt bátorítások is megtámogatják, amik arra szólítanak fel, hogy találd meg azt, amiben tehetséges vagy. Ha erre vártam volna, sose tanulok meg angolul…

 

Ezzel szemben a fejlődésorientált gondolkodásmód sokkal kisebb hangsúlyt fektet a meglévő képességekre. Nem az számít, hogy milyen képességeid vannak. Az számít, hogy meddig vagy hajlandó elmenni a gyakorlásban.

fókusz

Fókusz

Fixált gondolkodásmóddal a figyelem főként az eredményeken vannak. Persze nagyon trendi azt mondani, hogy „eredmény orientált vagyok”, de ha ezt nem támogatja meg a folyamatok/stratégiák tökéletesítése, akkor az nagy bukta lesz. Ha eredmény orientált vagyok, akkor az magával hozza azt is, hogy az eredménytelenség demotiválni fog. Ha pedig túl sokáig vagyok eredménytelen, akkor előbb-utóbb fel is adom.

 

Ezzel szemben a fejlődésorientált gondolkodásmóddal a folyamatra helyeződik a hangsúly. Az öröm forrása nem az eredmény lesz, hanem maga a tapasztalási folyamat. Elejétől a végéig. Azzal, hogy sikerül kiterjeszteni az öröm forrását az eredményről az egész folyamatra, sokkal kisebb valószínűséggel fogjuk feladni. Így pedig eredményesebbek leszünk.

erőfeszítés és kihívás során fejlődnek a képességeink

Erőfeszítés

 

Mivel meg van az a hiedelem fixált gondolkodásmód esetén, hogy a tehetség és képesség adott, nem fejleszthető, így az erőfeszítés terhessé, szenvedéssé válik. Az agyunk úgy van huzalozva, hogy az ilyen dolgokat elkerüljük. Kivéve persze akkor, ha aktívan dolgozunk azon, hogy újra programozzuk a már meglévő rendszert. Ebben a MindHack: Kérdezz – Felelek másként lehet a segítségedre. Részletek itt

 

Ezzel szemben a fejlődésorientált gondolkodásmóddal az erőfeszítés veszít fájdalmasságából. Félelmetes mumusból, a folyamat természetes részévé alakul át. Ahogy az erőfeszítéssel szembeni ellenállás gyengül, úgy szabadul fel a feladatok megoldásához szükséges extra energia.

 

Kihívás

 

Ez már egy olyan erős megmérettetés, hogy fixált gondolkodásmóddal már neki se futunk még a próbálkozásnak sem.

 

Ezzel szemben, ha kifejlesztjük a fejlődésorientált gondolkodásmódot, akkor nagy levegőt veszünk és had szóljon.

a visszajelzésből tanulunk

Visszajelzés

 

Fixált gondolkodásmóddal a visszajelzést sokkal valószínűbben vesszük támadásnak. Ezen sokat segít a visszajelzéseink minőségének a fejlesztése. Tudtad, hogy még a legkínosabb szituációkban is lehet olyan visszajelzést adni, hogy ne sértsd meg a másikat? Ehhez a témához tartozó mini munkafüzet itt letölthető.

 

Bár visszajelzéseink minősége is javítható, fejlődésorientált gondolkodásmóddal még a kevésbé szofisztikált kritikák sem fognak annyira szíven ütni. Hogy miért? A kritikát alapvetően arra fogjuk felhasználni, amire való: tanulunk belőle.

Ha a hibáinkból tanulunk, nem kell tőlük félni

Hibázás

 

Ismét egy olyan területe a tanulási folyamatnak, ami elkerülhetetlen, de fixált gondolkodásmóddal még is megpróbálunk kibújni alóla.

 

Így a cikk végére remélem, már kitaláljátok, hogy ezzel szemben a fejlődésorientált gondolkodásmóddal, a hibázás ismét csak egy tanulási lehetőséget jelent számunkra.

  

 

Az elmélet mit sem ér gyakorlat nélkül. A munkafüzetben konkrét példákat, kommunikációs stratégiákat fogsz találni ahhoz, hogy dicséreteid és bírálataid jobban célba érjenek. A példa mondatok kiváló tükröt  mutatnak arról is, hogy hogyan kritizálod magad. Amint átfogalmazod a mondataidat, a hatás nem marad el. 

A munkafüzet tartalma:
  • Összefoglaló arról, hogyan fogalmazz meg dicséretet és bírálatot úgy, hogy az a fejlődés orientált gondolkodásmódot fejlessze.
  • Gyakorló lap: meg van adva néhány szituáció, amibe behelyettesítheted a választ. Az összefoglaló alapján tudod ellenőrizni, javítani.
  • Hibáinkra való reflektálás: a negatív self-talk-kal (de szép kifejezés…) gyilkoljuk magunkat napról napra. Ezen a feladatlapon átfogalmazhatod a saját bírálataidat úgy, hogy azok toleránsabbak és elfogadóbbak legyenek a hibázásaiddal szemben. Ha gyakorlod, hamar automatikussá válik és csókot dobhatsz az önszapulásnak.

Nem hiszem, hogy létezik olyan ember, aki mindig minden helyzetben képes ennyire pozitívan hozzáállni a kihívásokhoz. Mielőtt elkezdtem írni ezt a bejegyzés, meg voltam róla győződve, hogy az én agyam biztos, hogy nem fixált. 

 

 

Aztán ahogy írtam a cikket és fordítottam a munkafüzetet, rá kellett jönnöm, hogy bizony még vannak olyan területek, ahol lenne min csiszolni. 

 

 

Először csalódtam. Majd megráztam magam és elengedtem. Végül is, most már legalább tudom, hogy miben fejlődhetek még 🙂

MindHack
Ha a hibáinkból tanulunk, miért félünk hibázni?

 

Ehhez hasonló MindHack témákról lehet majd beszélgetni hétfőn a Fecskében. Katt ide a részletekért!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *